oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

Príhovor predsedu organizačného výboru Š. Mjartana, 21.1.2017

21.01.2017 13:18

Už tradične sa na tomto mieste k vám prihováram, už dlhé roky ako starosta obce a tiež ako predseda organizačného výboru. Srdečne Vás všetkých vítam v našej podhorskej, partizánskej a baníckej obci. Sú to tri symboly, ktoré najviac charakterizujú našu obec.

Naša obec a jej obyvatelia sú hrdí na to, že sme obec partizánska, lebo aj dnešný Pochod vďaky venujeme pamiatke našich občanov z nešťastného 13. januára 1945, ktoríá v ten deň zomreli alebo neskôr na následky vyšetrovania a krutého mučenia.. Vtedy zavčas ráno nemecké trestné komando obsadilo našu obec, skoro všetkých mužov zaistilo v krčme u Murára, vypočúvalo a odvlieklo na gestapo do Prievidze. Platili sme krutú daň a to len zato, že naši občania pomáhali partizánom z oddielu MAJOR, ktrorý operoval práve v pohorí Vtárnika, kadiaľ prechádza aj väčšina našich lažiarskych a peších trás.

Teší nás veľký záujem účastníkov, ktorí prídu na toto podujatie, prídu po Vianociach a Novom roku, aby si uctili pamiatku padlých z 13. januára 1945, aby sa prešli vo voľnej prírode, aby sa stretli s priateľmi, s ktorými neboli možno aj celý rok, aby si vychutnali nezabudniteľné chvíle pri živej hudbe na murovanej a drevenej chate. Organizačný výbor Pochodu vďaky zasadal trikrát a snažil sa pripraviť aj tento ročník k spokojnosti zúčastnených. Vieme mnoho problémov vyriešiť, len jednu vec nevieme zariadiť a tou je počasie. Už sme zažili za tie roky rôzne vrtochy počasia, ale aj keď bolo akékoľvek, nikdy nás nesklamali ľudia a vždy na tút akciu prišli v hojnom počte. A vždy nás prišli podporiť aj vysokí predstavitelia vlády, štátnych orgánov a organizácií SZPB, politických strán, samosprávy, čo si vysoko vážime a sme im za to vďační.

Žiaľ na tomto ročníku sa už nestretneme s niektorými organizátormi a účastníkmi, ktorí v roku 2016 odišli do večnosti. Spomíname na Jožka Jurenku, ktorý dlhé roky varil guláš, na Jožka Šušola, ktorý sa staral o zábavu. Spomíname aj na nestora turiistiky a niekoľkonásobného účastníka pána Miroslava Furjela.

Na tejto jedinečnej turisticko-lyžiarskej akcii dostanú účastníci výborný partizánsky guláš, občerstvenie na drevenej a murovanej chate, v kultrúsnom dome získajú účastnícky odznak a list, spravodaj, kalendárik, majú zdarma dovoz a odvoz a všetci sú poistení. Ale najdôležitejšie je to, že v krásnej prírode pohoria Vtáčnik načerpajú novú energiu, tak potrebnú v každodennom živote. Ďakujem všetkým organizátorom za ich úsilie pripraviť takéto podujatie, ďakujem hosťom a redovšetkým všetkým účastníkom, že ste prišli a svojou účasťou podporili 42. ročník Pochodu vďaky SNP Cigeľ - Handlová. No a ja verím, že prídete aj o rok, 20. januára 2018 na 43. ročník.

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Tvorba webu zdarmaWebnode